SKM AKUAKULTUR

TRANSFORMASI PERTANIAN MENJANA EKONOMI NEGARA

BERITA

Lebih 1 juta pekerja mempunyai Sijil, Diploma, Diploma Lanjutan kemahiran Malaysia

Posted by SKM AKUAKULTUR WEB MANAGER on April 12, 2013 at 9:50 AM

 

PORT DIKCSON: Seramai 1.19 juta pekerja di negara ini mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) sekali gus mengiktiraf mereka sebagai pekerja mahir dalam bidang vokasional.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan, berkata pada tahun lalu saja sebanyak 102,035 sijil dikeluarkan yang menyaksikan peningkatan sebanyak 13 peratus berbanding pengeluaran sijil pada tahun sebelumnya.

"Dengan adanya pengeluaran sijil-sijil ini tenaga kerja di negara kita akan beransur-ansur berubah daripada kurang mahir kepada berkemahiran tinggi sekali gus berdaya saing.

"Mereka yang menerima sijil-sijil ini akan mempunyai pengalaman dan peluang kerja yang lebih luas dan mendapat permintaan daripada industri," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan pertandingan kemahiran Malaysia 2013 di Dataran Seri Kemang di sini, hari ini.

Beliau berkata, sijil itu diberi kepada rakyat tempatan yang mahir dalam sesuatu bidang melalui pengalaman bekerja terdahulu tetapi tidak mempunyai sijil yang mengiktiraf kebolehan mereka.

Maznah berkata, pengeluaran sijil itu bertujuan memastikan negara ini mempunyai pekerja mahir dan berpengetahuan tinggi sejajar untuk mencapai matlamat negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Mengenai pertandingan itu, Maznah berkata, ia adalah acara tahunan anjuran kementerian dengan kerjasama pihak industri seperti Proton Holdings Berhad/DRB Hicom untuk memberi pengiktirafan kepada pelatih atau pekerja yang mempunyai kemahiran.

Beliau berkata, ia juga bertujuan mendidik masyarakat terutama golongan belia dan melatih mereka dalam pelbagai bidang kemahiran industri sekali gus melahirkan pekerja mahir negara pada masa akan datang. - BERNAMA

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments